FELIETON. Milion w środę, milion w sobotę

Wszystkie ręce na pokład! To zawołanie do pełnej mobilizacji, nie tylko elektoratu w kampanii wyborczej. Pokładem nie stała się wiadoma stępka pod prom, ale cała Polska. W nią to ruszyli marszałkowie, posłowie, ministrowie – faktycznie cały aktyw PiS z premierem na czele.

Rok nadzwyczajny mamy, koronawirusowy przecież. Było rządzenie zdalne, w reżimie pandemii, w maseczkach i bez, a teraz rządzi się w terenie, bo wirus już niestraszny (wg premiera Mateusza Morawieckiego).

Żeby dobrze było widać – wręczane są sporych rozmiarów, tekturowe tablice, a żeby dobrze było słychać – megafony głoszą gawiedzi milionowe kwoty, które niczym szczęśliwy traf w totolotka spadają w ręce umyślnego przedstawiciela lokalnego samorządu.

Tak to rząd PiS kupuje wyborcze głosy samorządów!

Skąd te pieniądze? Nie, ich jeszcze nie ma. Można jednak przeczytać, że hojnym donatorem jest Rządowy Fundusz Inwestycji Lokalnych. Wydrukowane konkretne kwoty, czasem jak dla gminy Mrągowo, z dokładnością do złotówki (3.941.491 zł), nie wiadomo skąd się wzięły, a zasobność całego funduszu na podniesienie się gmin z kryzysu – to ponoć 6 mld zł. Tylko, że przepisy go ustanawiające, zawarte w noweli do specustawy o… Polskim Bonie Turystycznym w ramach przeciwdziałania epidemii COVID–19, są dopiero po poprawkach Senatu, a Sejm zajmie się nimi wg planu posiedzeń pod koniec lipca.

A zatem rozdawnictwo kartonowych dotacji jest obecnie nielegalne, zaś owe czeki nie mają pokrycia.

Rząd wraz z premierem uznali jednak, że nic to działanie w ramach demokratycznych procedur i w granicach prawa. Liczy się efekt na wybory!

Skąd my to znamy? Trafnie określił ten styl w "Gazecie Wyborczej" poseł Jan Szopiński: to metoda „na Sasina” bydgoszcz.wyborcza.pl

A poniżej poselskich refleksji ciąg dalszy:

kartonowe promesy

nim, Bydgoszcz, 6 lipca 2020 r.

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera!