Lewica trzyma się razem. Jesienią kongres programowy

Pod przewodnictwem posła Krzysztofa Gawkowskiego obradował Koalicyjny Klub Parlamentarny Lewica. Przedmiotem posiedzenia było podsumowanie kampanii wyborczej na Prezydenta RP oraz zaplanowanie działań na kolejne miesiące.

W posiedzeniu uczestniczyli parlamentarzyści Sojuszu Lewicy Demokratycznej, partii Razem, Wiosny i Polskiej Partii Socjalistycznej, a także kandydat Lewicy na Prezydenta RP – Robert Biedroń poseł do Parlamentu Europejskiego.

Było to pierwsze stacjonarne posiedzenie klubu, który w warunkach obostrzeń związanych z epidemia koronawirusa – kontaktował się dotąd zdalnie.

W wyniku dyskusji podczas dwudniowych obrad oceniono, że wynik wyborczy Roberta Biedronia w I turze był niezadowalający.

Kampania była długa i trudna, a warunki trwającej pandemii mocno ograniczyły rozwijanie działań w terenie, ale mimo wszystko lewica trzyma się razem – stwierdził Krzysztof Gawkowski.

Kujawsko-pomorski poseł zapewnił, że Lewica wyciągnie wnioski z kampanijnych doświadczeń. Poinformował także, że klub przyjął plan działań legislacyjnych na najbliższe miesiące, oraz że zdecydowano o zwołaniu jesienią kongresu programowego Lewicy.

W ciągu minionego półrocza klub przygotował projekty wielu ustaw, które odpowiadają nowym wyzwaniom społecznym bądź problemom, które nie zostały rozwiązane przez obecne władze, m.in. o podatku cyfrowym, reformie systemu świadczeń dla bezrobotnych, równości małżeńskiej, ustawę reprywatyzacyjną oraz regulacje przeciwdziałania suszy. – Chcemy podsumować te prace i wyznaczyć dalsze kierunki programowe – poinformował Gawkowski po posiedzeniu klubu.

Warto zapoznać się z tekstem przewodniczącego SLD Włodzimierza Czarzastego pt. POKAMPANIJNE REFLEKSJE

Opr. nim, 4 lipca 2020 r.

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera!